Thursday, July 12, 2007

Εγκατάσταση Linux Ubuntu σε καινούργια μητρική με chipset nvidia 570/590 και Intel chipset 965/975 ή P35

Οι καινούργιες μητρικές τόσο για AMD (π.χ. nvidia 570/590) όσο και για INTEL (π.χ. chipset 965/975 ή P35) έχουν μικρο-προβληματάκια στην εγκατάσταση μιας διανομής Linux και σαν αποτέλεσμα δεν ολοκληρώνεται ποτέ η εγκατάσταση τους.

Ο κύριος λόγος για τις AMD μητρικές είναι το APIC (Advanced Programmable Interrupt Controllers) και για τις INTEL μητρικές είναι συνήθως η μη ύπαρξη native ide controller support στο chipset. Πρακτικά τα INTEL chipset υποστηρίζουν μόνο sata (serial ata) σκληρούς δίσκους και cd/dvd rom/rw, σαν αποτέλεσμα οι κατασκευαστές των μητρικών χρησιμοποιούν άλλους controllers για να υποστηρίξουν τις ide συσκευές.

Σε αυτό το how-to θα εγκαταστήσουμε μια αρκετά διαδεδομένη διανομή Linux, to Ubuntu 7.04.

Στην AMD περίπτωση θα χρησιμοποιηθεί για πειραματόζωο μια μητρική της ASUS το μοντέλο M2N SLI Deluxe (570 chipset) ενώ στην περίπτωση της INTEL θα χρησιμοποιηθούν σαν πειραματόζωα μια Gigabyte 965 DS3 και μια Gigabyte P35 DS4 (965 και P35 chipset αντίστοιχα).



Και στις δυο περιπτώσεις AMD και ΙNTEL θα χρησιμοποιηθεί η επιλογή του ubuntu installer "F6 other options"


1) Βάζουμε το ubuntu live cd και ξεκινάμε την εγκατάσταση, αμέσως θα βρεθούμε στην παρακάτω εικόνα
















2) Στο σημείο αυτό πατάμε F6 "other options" και θα βρεθούμε στην παρακάτω εικόνα

















3)a) AMD Περίπτωση εισάγουμε την εντολή noapic




3)b) INTEL περίπτωση εισάγουμε την εντολή all-generic-ide




Στο 99% των περιπτώσεων δεν θα χρειαστεί να κάνουμε τίποτα άλλο και η εγκατάσταση θα αρχίσει κανονικά, για το υπόλοιπο 1%, μπορούμε να συμβουλευτούμε το ubuntu wiki

Για AMD https://help.ubuntu.com/community/Installation/32bitonAMD64

Για INTEL https://wiki.ubuntu.com/Core_2_Duo_Support

(* για τις περιπτώσεις με ATI chipset δυστυχώς δεν έχω κάποια μητρική πρόχειρη για δοκιμές, αν γνωρίζει κάποιος κάτι ας αφήσει σχόλιο)